SPANSK KIKÄRTSGRYTA MED VITLÖKSSTEKT SPENAT

Servera gärna grytan med kokt potatis eller sämre
bulgur,
matvete eller en baguette.

Ingredienser:

Kikärtsgryta
1 dl sötmandel
4 dl kokta kikärtor
3 msk olivolja
1 gul lök, skivad
3 vitlöksklyftor, skivade
1 ½ msk paprikapulver
1 msk malen spiskummin
½ tsk salt
1 tsk chiliflakes
2 msk tomatpuré
400 g konserverade
körsbärstomater
½ dl russin eller torkade tranbär
2 ½ dl grönsaksbuljong eller 2 dl
vatten + ½ buljongtärning
salt och nymalen svartpeppar

Vitlöksstekt spenat
250 g fryst eller färsk bladspenat
½ dl vatten
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

Rosta mandeln i en torr stekpanna tills den fått lite färg och doftar. Låt mandeln svalna och grovhacka den.
Skölj kikärtorna och låt dem rinna av om du köpt kokta. Hetta upp olivoljan i en stekgryta.
Fräs lök, vitlök och samtliga kryddor 2–3 minuter.
Tillsätt tomatpuré, tomater, russin, kikärtor och buljong. Sjud 10–15 minuter.
Vitlöksstekt spenat: Lägg ner den frysta spenaten i en varm stekpanna.
Tillsätt vattnet och sjud tills spenaten tinat.
Tillsätt olivolja och vitlök.
Fräs 3–4 minuter. Smaka av med salt och lite peppar. Toppa kikärtsgrytan med spenat och mandel.
image_pdfimage_print