Världens godaste lussebullar

Bli inte skrämd för att det är två degar! Det är inte mer komplicerat än vanligt.
Däremot blir det världens godaste lussekatter!

Deg 1:

  • 50 gr smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 gr jäst (söta degar)
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 12-13 dl vetemjöl

Deg 2:

  • 1 gr saffran (gärna trådsaffran)
  • 1 tsk socker / 1 st sockerbit
  • 125 gr smör
  • 1½ dl strösocker
  • 1 ägg
  • ca 5 dl vetemjöl

Till pensling & garnering

  • 1 ägg + russin

Gör så här:

Deg 1: Smält smöret och häll i mjölken. Låt bli fingervarmt, 37C.
Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt socker, salt och mjöl lite i taget. Arbeta ihop väl till en smidig deg.
Låt jäsa under duk 1 timme.

Deg2: Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker/ 1st sockerbit.
Rör socker och rumsvarmt smör tills det är vitt och poröst.
Tillsätt ägg och saffran.

  1. Blanda de båda degarna och tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta degen riktigt väl.
    Forma lussekatter ca 34 st på ett rent bakbord(ej mjölat). Tryck dit russin och placera på bakplåt med bakpapper/smord plåt.
    Låt jäsa under duk 20 minuter.
  2. Pensla med ägg och grädda i 240C i 7-9 minuter eller tills de fått fin färg.
  3. Låt svalna under duk någon timme innan servering.

 

image_pdfimage_print