Kinesisk rödkokt kalkon/kyckling med five spice, gurka och salladslök

Ingredienser

  • Five spice 1 msk
  • Gurka 1 st
  • Ingefära ½ dl finhackad färsk
  • Pak soi 2-3 st huvuden
  • Salladslök 4 st
  • Strimlad kalkon eller kycklingbröst 600 gr
  • Vitlöksklyftor 4 st
  • Kinesisk soja 3 msk
  • Ris 3½ dl
  • Sambal oelek ½ tsk
  • Salt
  • Majsstärkelse
  • Olja
  • Socker
  • Vatten
  • Vitvinsvinäger 1½ msk

Gör så här

  1. Koka 3 1/2 dl ris (gärna jasminris) enligt anvisning på förpackningen.
  2. Blanda 1 1/2 msk vitvinsvinäger, 1/2 tsk sambal oelek, 1/2 tsk socker, 1 krm salt och 1 vitlöksklyfta (pressad) i en rymlig skål.
  3. Skala och skär 1 gurka i grova bitar. Strimla 1/2 förp salladslök. Blanda ner allt i vinägerskålen.
  4. Finhacka 30 g ingefära (½ dl) och 3 vitlöksklyftor. Skär 250 g pak soi i mindre bitar.
  5. Hetta upp lite olja i en wok eller stekpanna. Tillsätt ca 600 g strimlad kalkon, ingefära och vitlök. Fräs 1-2 min. Tillsätt 1 msk five spice, 2 msk socker, 3 msk kinesisk soja, 2 1/2 dl vatten och 1/2 tsk sambal oelek. Låt koka ihop 3-4 min.
  6. Blanda 2 tsk majsstärkelse med 2 tsk vatten (kallt) och rör ner i kalkonwoken. Låt koka i ytterligare någon minut. Blanda ner pak soi och dra grytan från värmen.
  7. Servera rödkokt kalkon med ris och gurksallad.

Källa: Linas Matkasse

image_pdfimage_print

Lämna ett svar