Ingredienser
- Five spice 1 msk
- Gurka 1 st
- Ingefära ½ dl finhackad färsk
- Pak soi 2-3 st huvuden
- Salladslök 4 st
- Strimlad kalkon eller kycklingbröst 600 gr
- Vitlöksklyftor 4 st
- Kinesisk soja 3 msk
- Ris 3½ dl
- Sambal oelek ½ tsk
- Salt
- Majsstärkelse
- Olja
- Socker
- Vatten
- Vitvinsvinäger 1½ msk
Gör så här
- Koka 3 1/2 dl ris (gärna jasminris) enligt anvisning på förpackningen.
- Blanda 1 1/2 msk vitvinsvinäger, 1/2 tsk sambal oelek, 1/2 tsk socker, 1 krm salt och 1 vitlöksklyfta (pressad) i en rymlig skål.
- Skala och skär 1 gurka i grova bitar. Strimla 1/2 förp salladslök. Blanda ner allt i vinägerskålen.
- Finhacka 30 g ingefära (½ dl) och 3 vitlöksklyftor. Skär 250 g pak soi i mindre bitar.
- Hetta upp lite olja i en wok eller stekpanna. Tillsätt ca 600 g strimlad kalkon, ingefära och vitlök. Fräs 1-2 min. Tillsätt 1 msk five spice, 2 msk socker, 3 msk kinesisk soja, 2 1/2 dl vatten och 1/2 tsk sambal oelek. Låt koka ihop 3-4 min.
- Blanda 2 tsk majsstärkelse med 2 tsk vatten (kallt) och rör ner i kalkonwoken. Låt koka i ytterligare någon minut. Blanda ner pak soi och dra grytan från värmen.
- Servera rödkokt kalkon med ris och gurksallad.
Källa: Linas Matkasse