1

Köttbullar till julbordet

Köttbullar på högrevsfärs

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 4 msk smör (eller mer)
  • 3 msk ströbröd
  • 1 ägg
  • 1½ dl syrad grädde (15%)
  • 500 gr högrevsfärs
  • 1½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • ½ tsk malen ingefära
  • en nypa socker
  • ½ dl vatten

Gör så här:

  1. Skala och finhacka löken, stek den i 2 msk smör så den får fin färg. Strö över en nypa socker och tillsätt ½ dl vatten, rör om och låt vattnet koka bort, Låt svalna.
  2. Blanda Ströbröd, ägg, syrad grädde, salt, och resten av kryddorna, blanda väl och låt svälla i 15 minuter.
  3. Blanda Högravsfärsen och ströbrödsblandningen med den avsvalnade löken, blanda väl,  gärna i maskin.
  4. Rulla små köttbullar, skölj händerna i kallt vatten så kladdar det inte.
  5. Stek köttbullarna i ordentlig med smör på medelstark värme, rulla runt så de får färg runtom.

Passar på julbord och till midsommar och annars också!