Köttfärsbiffar med citron- och timjansås samt rostade rotfrukter
Ingredienser
- Bakpotatis 1st
- Citron 1st
- Morötter 500gr
- Nötfärs 500gr
- Palsternacka 500gr
- Salladslök 4-5 st
- Schalottenlök 1 st
- Timjan ½ kruka färsk
- Vispgrädde 1 dl
- Vitlöksklyftor 3 klyftor
- ägg 1 st
- Kycklingbuljong ¾ tärning
- Mjölk 3 dl
- Ströbröd ½ dl
- Olja
- Salt
- Smör
- Svartpeppar
- Vatten
- Vetemjöl
Gör så här
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Skrubba 500 g morötter och 500 g palsternacka. Kvarta rotfrukterna på längden. Skär 1 bakpotatis i 6 klyftor. Dela potatisklyftorna i mindre bitar och krossa 3 vitlöksklyftor.
- Lägg allt på en ugnsplåt och blanda med olja, salt och svartpeppar. Tillaga i övre delen av ugnen 20-25 min.
- Blanda i en bunke: 1/2 dl ströbröd, 1 dl mjölk, ca 500 g nötfärs, 1 ägg, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar.
- Forma färsen till 4 biffar. Stek på båda sidor i en stekpanna med lite olja. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart i nedre delen av ugnen, 8-10 min.
- Finhacka 1 schalottenlök. Fräs löken i en liten kastrull med 1 msk smör. Pudra över 1 msk vetemjöl. Vispa ner 2 dl mjölk, 1 dl vispgrädde, 1/2 dl vatten och 3/4 tärning kycklingbuljong. Låt sjuda 4-5 min.
- Finhacka 1/2 kruka timjan. Blanda ner timjan samt finrivet skal och 1 msk pressad saft från 1 citron i såsen.
- Finstrimla 1/2 förp salladslök och blanda med rotfrukterna. Servera med färsbiffar och citron- och timjansås.
Källa: Linas Matkasse