1

Köttfärsbiffar med citron- och timjansås samt rostade rotfrukter

Ingredienser

  • Bakpotatis 1st
  • Citron 1st
  • Morötter 500gr
  • Nötfärs 500gr
  • Palsternacka 500gr
  • Salladslök 4-5 st
  • Schalottenlök 1 st
  • Timjan ½ kruka färsk
  • Vispgrädde 1 dl
  • Vitlöksklyftor 3 klyftor
  • ägg 1 st
  • Kycklingbuljong  ¾ tärning
  • Mjölk 3 dl
  • Ströbröd ½ dl
  • Olja
  • Salt
  • Smör
  • Svartpeppar
  • Vatten
  • Vetemjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skrubba 500 g morötter och 500 g palsternacka. Kvarta rotfrukterna på längden. Skär 1 bakpotatis i 6 klyftor. Dela potatisklyftorna i mindre bitar och krossa 3 vitlöksklyftor.
  3. Lägg allt på en ugnsplåt och blanda med olja, salt och svartpeppar. Tillaga i övre delen av ugnen 20-25 min.
  4. Blanda i en bunke: 1/2 dl ströbröd, 1 dl mjölk, ca 500 g nötfärs, 1 ägg, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar.
  5. Forma färsen till 4 biffar. Stek på båda sidor i en stekpanna med lite olja. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart i nedre delen av ugnen, 8-10 min.
  6. Finhacka 1 schalottenlök. Fräs löken i en liten kastrull med 1 msk smör. Pudra över 1 msk vetemjöl. Vispa ner 2 dl mjölk, 1 dl vispgrädde, 1/2 dl vatten och 3/4 tärning kycklingbuljong. Låt sjuda 4-5 min.
  7. Finhacka 1/2 kruka timjan. Blanda ner timjan samt finrivet skal och 1 msk pressad saft från 1 citron i såsen.
  8. Finstrimla 1/2 förp salladslök och blanda med rotfrukterna. Servera med färsbiffar och citron- och timjansås.

Källa: Linas Matkasse