Servera gärna grytan med kokt potatis eller sämre
bulgur, matvete eller en baguette.
Ingredienser:
Kikärtsgryta
1 dl sötmandel
4 dl kokta kikärtor
3 msk olivolja
1 gul lök, skivad
3 vitlöksklyftor, skivade
1 ½ msk paprikapulver
1 msk malen spiskummin
½ tsk salt
1 tsk chiliflakes
2 msk tomatpuré
400 g konserverade
körsbärstomater
½ dl russin eller torkade tranbär
2 ½ dl grönsaksbuljong eller 2 dl
vatten + ½ buljongtärning
salt och nymalen svartpeppar
Vitlöksstekt spenat
250 g fryst eller färsk bladspenat
½ dl vatten
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Rosta mandeln i en torr stekpanna tills den fått lite färg och doftar. Låt mandeln svalna och grovhacka den.
Skölj kikärtorna och låt dem rinna av om du köpt kokta. Hetta upp olivoljan i en stekgryta.
Fräs lök, vitlök och samtliga kryddor 2–3 minuter.
Tillsätt tomatpuré, tomater, russin, kikärtor och buljong. Sjud 10–15 minuter.
Skölj kikärtorna och låt dem rinna av om du köpt kokta. Hetta upp olivoljan i en stekgryta.
Fräs lök, vitlök och samtliga kryddor 2–3 minuter.
Tillsätt tomatpuré, tomater, russin, kikärtor och buljong. Sjud 10–15 minuter.
Vitlöksstekt spenat: Lägg ner den frysta spenaten i en varm stekpanna.
Tillsätt vattnet och sjud tills spenaten tinat.
Tillsätt olivolja och vitlök.
Fräs 3–4 minuter. Smaka av med salt och lite peppar. Toppa kikärtsgrytan med spenat och mandel.
Tillsätt vattnet och sjud tills spenaten tinat.
Tillsätt olivolja och vitlök.
Fräs 3–4 minuter. Smaka av med salt och lite peppar. Toppa kikärtsgrytan med spenat och mandel.