Levain surdegsbröd på vete
Ca 18 timmar total tid, så det är lämpligt att starta surdegen på kvällen innan en ledig dag.
Surdeg
• 2msk surdegsgrund (recept på surdegsgrund hittar du här)
• 1,5dl vatten
• 2,5dl vetemjöl special
Deg
• Vetesurgrunden
• 5dl vatten
• 12,5dl vetemjöl special
• 1msk salt
Gör så här:
Nedan är tiderna satta för jäsning i rumstemperatur.
1. Blanda till surdegsgrunden, vatten och mjölet använd alltid ljummet vatten ca 25-28C°.
2. Förvara i bunke eller plastlåda med lock eller täck bunken med plast, efter ca 10 timmar är den klar att användas (jäser då kraftigt).
Blanda degen:
1. Blanda alla ingredienser i en bunke, blanda till det blir en jämn deg, om du använder degblandare vänta med att tillsätta saltet till nästa punkt kör i degblandare ca 5-10min.
Täck bunken med plastfolie i ca 45min.
2. Om du använder degblandare kör degen i 5min tillsätt nu saltet och kör ytterligare 15min, låt degen vila övertäckt i bunken ca 30min.
3. Med degen i bunken, tryck försiktigt ner fingrarna längs kanten och tag i degen och drag försiktigt upp minst 30cm (degen är nu elastisk) vik ner över degen som ett lock, gör om övervikningen från fyra eller fem håll längs bunkens kant. Övervikningen skapar luftbubblor i degen som gör att degen jäser bättre och att brödet blir högre.
4. Upprepa övervikningen 2 gånger med ca 45min mellanrum.
Efter sista övervikningen låt degen vila i bunke ca 2tim (täckt med plast).
5. Vält ut degen på en väl mjölad bakduk/handduk, dra ut degen till en kvadrat/rektangel (nästan lika stor som bakplåten som du ska grädda på), vik in kortsidorna så de möts på mitten av degen, vik ihop en gång till så att degen nu är en rulle, täck med en bakduk/handduk och låt jäsa 90min. Sätt ugnen på 250C°.
6. Vält försiktigt över degrullen på en plåt med bakplåtspapper, sätt in i ugnen och sänk temperaturen till 225 C° grädda i ca 45min, tänk på att brödet reser sig i ugnen till dubbla höjden.