Linssoppa med asiatisk smak
Linssoppa med spenat, persilja & citron
4 port.
2 dl röda linser, avsköljda
1 l grönsaksbuljong
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 burk krossade tomater (390 g), gärna i tetrapack
125 g frusna spenatblad
2 dl grovt hackad slätbladig persilja
1 citron, delad i 4 klyftor
1 bit hel kanel
½ kryddmått svartpeppar
1 lagerblad
1 tsk senapsfrön
1/8 tsk chipotlepulver alt. ½ tsk paprikapulver
1 tsk curry
1 msk olivolja för att steka i
Gör så här:
I en stor kastrull koka linserna i buljongen i 30-40 minuter. I en mindre kastrull fräs lök och vitlök i olivoljan på medelvärme tills löken är genomskinlig.
Tillsätt kanel, lagerblad, peppar, chipotlepulver, senapsfrön och curry och rör om snabbt.
Häll på tomaterna och låt puttra under lock i 15 minuter.
Lägg i spenaten och låt koka upp. Lyft bort från värmen.
När linserna är färdiga blanda ner grönsaksröran och smaka av med salt.
Till sist rör ner rikligt med persilja och servera med citronklyftor som ska pressas i.
Jättegott!