Enkel och mycket god middag med stark smak av hav.
Ingredienser 4 port.
- 1 kg blåmusslor (1 kg motsvarar musslor i 1 nät)
- 1 st schalottenlök
- 2 st vitlök
- 1 st färsk röd chilifrukt
- 6 st skållade och skalade färska tomater eller hela tomater på burk (6 st färska motsvarar 1 burk hela tomater à 400 g)
- 1 msk olivolja
- 25 g smör
- 1 dl blandade örter t ex persilja, basilika, timjan, oregano eller mejram
- salt
- nymalen svartpeppar (till serveringen)
- Förbered musslorna. Lägg musslorna i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten samtidigt som du gnuggar dem mot varandra. Trasiga och öppna musslor som inte sluter sig helt när man slagit flatsidan i bänken kasseras. Skrubba musslorna rena med t ex en rotfruktborste.
- Ta bort det så kallade skägget med en liten kniv. Skölj dem ytterligare en gång under rinnande kallt vatten. Lägg dem på en handduk eller hushållspapper att rinna av.
- Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur chilifrukten och hacka den fint. Används färska tomater, kärna ur dem och skär i tärningar.
- Hetta upp olja och smör. Fräs lök, vitlök och chilifrukt i några minuter i en stor gryta.
- Lägg i musslorna och sätt på lock. Koka i 2 minuter. Skaka kastrullen några gånger under kokningen. Öppna locket. Om endast ett fåtal musslor öppnat sig, koka musslorna två minuter till. Släng bort de musslor som inte öppnat sig.
- Tillsätt tomater och örter. Vänd runt musslorna så att tomaterna blandar sig. Sätt på lock och låt stå någon minut på plattan så att allt blir genomvarmt. Smaka av med salt.
- Till servering: Servera pasta, te x spaghetti eller buccatini och nymalen peppar.