1

Rådjursytterfilé med palsternackspuré och svartvinbärssås

4 portioner

Ingredienser

600 g rådjursytterfilé
salt, peppar
1 msk flytande margarin
Palsternackspuré:
500 g palsternacka
4 dl grönsaksbuljong
2 msk lätt-créme fraiche ev. låglaktos
salt, peppar
Grönsaker:
2 morötter
2 gula lökar eller 4 knipplökar
2 dl kokta stora vita bönor eller bondbönor
Svartvinbärssås:
1 dl konc svartvinbärssaft
1 dl vatten
1 dl svartvinbärspuré (barnmat)
2 tsk rödvinsvinäger
ev 1 dl frysta svarta vinbär
salt, peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Krydda filén runtom. Värm margarinet i en panna och bryn filén hastigt runtom. Lägg den i en ugnsfast form och ugnsbaka den i 10 min. Den ska vara ganska röd inuti (60°). Slå in den i folie och låt den vila tills den ska skäras upp. Skär den i 12–16 bitar.
Skala palsternackorna och skär dem i mindre bitar. Lägg i en kastrull med buljong och låt sjuda under lock tills de är mjuka. Lägg i en matberedare tillsammans med créme fraiche och mixa till en puré. Krydda.
Skala morötterna och skär dem i bitar. Skala löken och skär den i klyftor. Lägg allt i en kastrull och koka mjukt i vatten. Lägg ner bönorna mot slutet och låt dem bli genomvarma. Låt allt rinna av.
Häll svartvinbärssaft och vatten i en kastrull. Låt det koka upp och sjuda i 5 min. Rör ner svartvinbärspuré och vinäger och ev hela bär. Låt det bli genomvarmt. Krydda.
Lägg upp en spegel av såsen på en tallrik och lägg några skivor rådjursfilé på. Servera grönsaker och palsternakspuré bredvid.