Semlekladdkaka (Semmel kladdkaka)
(cirka 12 bitar)
- 150 g normalsaltat smör
- 2,5 dl strösocker
- 3 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 generös tsk kardemummakärnor
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 100 g mandelmassa
- 1 msk extra smör till formen
- florsocker
- vispgrädde eller vaniljglas
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret och låt det sedan stå och svalna något (gärna i kylen) medan du fortsätter med följande steg.
- Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en normalstor springform och smöra insidan av kanterna.
- Riv mandelmassan (rivjärn).
- Mortla kardemummakärnorna och blanda ner dem i en bunke tillsammans med vetemjöl, vaniljsocker och salt.
- Blanda strösocker och de tre äggen i en skål. Här är det viktigt att enbart röra ihop ingredienserna, vispar man kommer det in för mycket luft i smeten vilket kommer att göra kakan torrare.
- Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten, använd en gaffel för att reda ut klumparna.
- Tillsätt det smälta smöret och blanda tills du fått en slät och fyllig smet.
- Häll ner smeten i formen och slå den lätt mot köksbänken, detta för att få bort eventuella luftfickor.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter.
- Låt kakan svalna i formen innan servering. Pudra florsocker över och servera med vispgrädde.
Jättegott! och NYTTIGT!