Världens godaste köttfärspaj
Barn och vuxnas favorit!!
Köttfärspaj med syltlök och rökt skinka, ca 90 minuter tillagning.
-
Pajdeg
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1 1/2 dl grahamsmjöl
- 150 g smör
- 2 msk kallt vatten
-
Fyllning
- 2 st strimlade gula lökar
- 500 g köttfärs
- 1 msk smör
- 1 tsk salt
- 2 krm peppar
- 2 st pressade vitlöksklyftor
- 1 1/2 dl tomatpuré
- 3 msk hackad färsk basilika eller 1 tsk torkad
- 150 g riven västerbottensost eller annan lagrad ost
- 1 dl inlagd syltlök
- 200 g strimlad rökt skinka
- 2 dl grädde
- 3 st ägg
- 2 msk vetemjöl
- 2 krm salt
persilja till garnering
Gör så här!
- Blanda samman pajdegen i matberedare och klä en stor pajform, 26 cm i diameter, med degen. Ställ formen kallt minst 20 min.
- Bryn lök och köttfärs i smör i en stekpanna. Tillsätt salt, peppar, vitlök, tomatpuré och basilika och blanda.
- Förgrädda pajskalet i 225° i 10 min. Ta ut och fyll det med riven ost. Blanda köttfärsröran med syltlök och rökt skinka. Lägg röran i pajformen.
- Vispa samman grädde, ägg, vetemjöl och salt och häll det över.
- Grädda pajen längst ner i ugnen ca 35 min.
Garnera med persilja, servera med tomat- och rucolasallad.