1

Världens godaste köttfärspaj

Barn och vuxnas favorit!!

Köttfärspaj med syltlök och rökt skinka, ca 90 minuter tillagning.

  1. Pajdeg

    • 1 1/2 dl vetemjöl
    • 1 1/2 dl grahamsmjöl
    • 150 g smör
    • 2 msk kallt vatten
  2. Fyllning

    • 2 st strimlade gula lökar
    • 500 g köttfärs
    • 1 msk smör
    • 1 tsk salt
    • 2 krm peppar
    • 2 st pressade vitlöksklyftor
    • 1 1/2 dl tomatpuré
    • 3 msk hackad färsk basilika eller 1 tsk torkad
    • 150 g riven västerbottensost eller annan lagrad ost
    • 1 dl inlagd syltlök
    • 200 g strimlad rökt skinka
    • 2 dl grädde
    • 3 st ägg
    • 2 msk vetemjöl
    • 2 krm salt

persilja till garnering

Gör så här!

  • Blanda samman pajdegen i matberedare och klä en stor pajform, 26 cm i diameter, med degen. Ställ formen kallt minst 20 min.
  • Bryn lök och köttfärs i smör i en stekpanna. Tillsätt salt, peppar, vitlök, tomatpuré och basilika och blanda.
  • Förgrädda pajskalet i 225° i 10 min. Ta ut och fyll det med riven ost. Blanda köttfärsröran med syltlök och rökt skinka. Lägg röran i pajformen.
  • Vispa samman grädde, ägg, vetemjöl och salt och häll det över.
  • Grädda pajen längst ner i ugnen ca 35 min.

Garnera med persilja, servera med tomat- och rucolasallad.