Semlekladdkaka (Semmel kladdkaka)

(cirka 12 bitar)

  • 150 g normalsaltat smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 generös tsk kardemummakärnor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 100 g mandelmassa
  • 1 msk extra smör till formen
  • florsocker
  • vispgrädde eller vaniljglas
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det sedan stå och svalna något (gärna i kylen) medan du fortsätter med följande steg.
  3. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en normalstor springform och smöra insidan av kanterna.
  4. Riv mandelmassan (rivjärn).
  5. Mortla kardemummakärnorna och blanda ner dem i en bunke tillsammans med vetemjöl, vaniljsocker och salt.
  6. Blanda strösocker och de tre äggen i en skål. Här är det viktigt att enbart röra ihop ingredienserna, vispar man kommer det in för mycket luft i smeten vilket kommer att göra kakan torrare.
  7. Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten, använd en gaffel för att reda ut klumparna.
  8. Tillsätt det smälta smöret och blanda tills du fått en slät och fyllig smet.
  9. Häll ner smeten i formen och slå den lätt mot köksbänken, detta för att få bort eventuella luftfickor.
  10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter.
  11. Låt kakan svalna i formen innan servering. Pudra florsocker över och servera med vispgrädde.

Jättegott! och NYTTIGT!

image_pdfimage_print